Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Mol stapt in het ambitieuze project ‘Een Kempische vuist tegen familiaal geweld’. In dit project gaan de verschillende partners de strijd aan tegen geweld binnen het gezin.

Mol stapt in het ambitieuze project ‘Een Kempische vuist tegen familiaal geweld’. In dit project gaan de verschillende partners de strijd aan tegen geweld binnen het gezin.

Bedoeling is om slachtoffers te helpen door het hulpverleningsaanbod kenbaar te maken, hulpverleners op te leiden en methodieken te ontwikkelen om onder andere ook met kinderen over familiaal geweld te spreken. Het project is een samenwerking met politiezones Balen-Dessel-Mol en Kempen Noord-Oost, het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) en het Veilig Huis Kempen.

Onze regio heeft al enkele jaren een uitgebreide werking in de bestrijding van geweld binnen het gezin. Het project ‘Een Kempische vuist tegen familiaal geweld’ moet de samenwerking tussen de partners versterken en de hulpverlening verbeteren.

Dit doen we met:

· De wijde verspreiding van kaartjes met het lokale hulpverleningsaanbod. Het formaat van de kaartjes is bewust erg klein (de grootte van de bankkaart), zodat slachtoffers ze subtiel kunnen meenemen en gebruiken. Het aanbod kennen, is voor hen tenslotte de eerste stap richting hulp.

· Een opleiding voor politiediensten en maatschappelijk werkers van de sociale diensten uit de deelnemende gemeenten. In deze opleiding leren ze methodieken aan om met meldingen om te gaan. Uit onderzoek blijkt immers dat het eerste contact met hulpverlening alles bepalend is voor het verdere traject dat slachtoffers afleggen. Het CAW verzorgt samen met een vertegenwoordiger van de dienst jeugd en gezin de opleidingen.

· Daarnaast waren een train-de-trainer workshops voor hulpverleners waarbij ze leerden werken met de methodiek BABO de Beer. Deze methodiek helpt om met kinderen over familiaal geweld te spreken.

· Het Veilig Huis Kempen woont het overlegplatvorm kindermishandeling bij en ontwikkelde  een methodiek om anoniem casussen te bespreken met andere partners.

Op vraag van het CAW en het Veilig Huis Kempen voert University Colleges Leuven Limburg (UCLL) uitgebreid onderzoek rond het thema. De resultaten van het onderzoek bepalen het vervolg van het project.

Doelstellingen project

De doelstellingen het project ‘Een Kempische vuist tegen intrafamiliaal geweld’:

· De drempel om als slachtoffer van familiaal geweld hulp te zoeken verkleinen

· Ondersteuning van de expertise in de steden en gemeenten die met intrafamiliaal geweld worden geconfronteerd.

· Innoverende proefprojecten ontwikkelen.

· En op die manier samen de strijd aan gaan tegen geweld binnen het gezin.

"We juichen alle inspanningen toe die meer gezinnen in probleemsituaties toeleiden. Op zes jaar tijd verzesvoudigde het aantal dossiers. Vorig jaar begeleidde het Veilig Huis 102 gezinnen, dit jaar waren dat er 133. En ook dat is maar het topje van de ijsberg. Maar voor deze gezinnen, de meeste met kinderen, maken we het verschil. Dat geeft moed om verder te strijden,” luidt het bij de initiatiefnemers.

Uitgebreid partnerschap

De bestrijding van geweld binnen het gezin wordt binnen dit project opgenomen door verschillende partners. De gemeentebesturen van Balen, Dessel, Mol, Arendonk, Ravels en Retie, de politiezones van deze gemeenten, het Centrum voor Algemeen Welzijn, het Veilig Huis Kempen en onderzoekers van UCLL slaan hiervoor de handen in elkaar.'

Deel dit artikel